Eetika ja IT

 

IT-eetikakoodeks

Enamasti on ettevõtetel IT-eetikakoodeks osa nende üldisest eetikakoodeksist. Harwardi Ülikoolil on IT personalile eraldi vastav koodeks. Pikemalt saab seda lugeda siin: https://huit.harvard.edu/it-professional-code-conduct-protect-electronic-information

Kindel osa dokumendist on see, et IT-eetika teemal tuleb töötajaid koolitada ning koodeks regulaarselt läbi töötada. Siitki ei puudu lõik, mis tavaliselt on osa ettevõtete privaatsuseeskirjadest. Nimelt ligipääs andmetele antakse vaid neile inimestele, kellel seda töö tegemist päriselt vaja on, et tegeleda edasiste arenduste, turvariskide ja muu sarnasega. 

Dokumendis on välja toodud erinevad IT valdkonna rollid ning kirjeldused, mis andmetele neil inimestel on või ei ole vaja ligipääsu. See on hea ja kasulik info ka lõppkasutajatele, sest nii nad teavad, kellele mingit infot tegelikult avalikustada on vaja. 

Harvardi küberturve professionaalid jälgevad lisaks ka Rahvusvahelise Süsteemide Turve Sertifikatsiooni Nõukogu (International System Security Certification board) eetikakoodeksit, mille sertifikaadid neil olemas on. 

Harvard on hea näide haridusasutusest, kus võetakse iga valdkonda tõsiselt ning on suudetud kokku panna dokument, mis on kergesti loetav. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber