IT profi profiil Eestis

 




Kuigi Eesti riik on väike, ja paljudel erialadel on suhteliselt väike valik töökohti, siis IT valdkonnas on lood hoopis teistsugused. IT valdkonnas on võimalik leida tööd nii kohalikul tööturul, kui põhimõtteliselt kogu maailmas, seega pole vaja muretseda, et vaja oleks teatud ühtset profiili. Keskendun käesolevas analüüsis arendaja erialale, sest IT valdkonnas on päris palju erinevaid oskusi ja eeldusi vajavaid erialasid. 

Tänapäeva IT professionaali ametit saab alustada juba koolipingis olles. Ühest küljest on see eriala, mida on äärmiselt lihtne õppida iseseisvalt, enne/ilma akadeemilise hariduseta, tänu mitmekesistele veebiõppe võimalustele. Teisest küljest on nõudlus IT spetsialistide järgi nii suur, et ei jõuta ära oodata, kui üliõpilane õpingud lõpetab ja ta palgatakse juba varem tööle. 

Vajalikke eeldusi on pigem raske välja tuua. Loomulikult võib ühtselt öelda, et peab olema huvi ja oskus arendada. Küll aga on väga palju erinevaid valikuid, mis suunda selles võtta - millises keeles kirjutada; kas tegeleda front-end’i või back-end’iga; kas toode, mida ehitada pakub ka huvi jne. Tihti naljatatakse, et hea arendaja on laisk, sest siis on ta motiveeritud leidma võimalikult lihtsat ja kiiret lahendust millegi teostamiseks. 

Töökeskondi on väga palju erinevaid - on ettevõtteid, kus saab omaette kodus tööd teha, kuid on ettevõtteid, kus eeldatakse, et käid kontoris, osaled aktiivselt aruteludes ja koosolekutel. Ka siin leiab soovi korral IT prof endale just sobiliku lahenduse. 

Kuigi tööd leiab ka veel õpingutega poole peal olev IT eriala tudeng, siis on ka palju selliseid tööpakkumisi, kus oodatakse meeletut kogemust. Selliseid inimesi on kindlasti meie tööturul veel vähe, aga selle tagajärjel proovitakse häid ja kogenud töötajaid hoopis palga ja muude hüvedega üle osta. 

Kokkuvõttes, Eestis IT erialal õppiv arendaja, ei pea muretsema, kas tal on oskusi ja eeldusi piisavalt, sest igal juhul on hetkel nii palju nõudlust, et varem või hiljem leiab ta endale sobiva ettevõtte. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber