Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO)

Dokumendi on kirjutanud Eric S. Raymond selleks, et anda kokkuvõtlik ülevaade sellest, kuidas saada häkkeriks ning tuua ka tähelepanu alla üldiselt häkkerite olulisust. Ta jagab häkkerid kaheks - tarkvarahäkkerid ja need, kes häkivad kõike muud. Üldiselt nimetavad häkkerid, iseloodud kogukond, häkkeriteks neid, kes asju ehitavad ning kräkkeriteks neid, kes hoopis pahaloomuliselt lõhuvad asju. 

Kirjutises on toodud välja viis puntki, mille läbi kirjeldatakse häkkeri suhtumist. Osad omadused peaksid olema loomupärased. Selle alla kuuluvad näited: probleemide lahendamise soov, tsensuuri vastasus ja uskumus, et igavus on kurjast. Teisalt tuleks olla lahenduste jagamisel lahke ning mis peamine, on vaja annet ja kompetentsi, et olla hea häkker. 

Oskuste koha pealt on toodud välja neljane jaotus. Esmalt tuleb loomulikult osata programeerimiskeeli. Algust võid teha juba Pythoniga, kuid ära kuluvad need viis põhilist: Python, C/C++, Java, Perl ja LISP. Teiseks on vaja hankida Linux või BSD Unixitest - Unixi kasutamisoskus on häkkerikultuuris keskne. Kolmandaks, tuleb osata kasutada veebi ja kirjutada HTML’i. Hea moodus selle harjutamiseks on oma kodulehe loomine. Neljandaks, hoolimata sellest kui hea oled sa programmeerimiskeeltega, on vaja siiski osata hästi ka inglise keelt, et lihtsustada omavahelist suhtlust kogukonnas. 

Kuigi häkkerina on võimalus hästi teenida, on häkkerikogukonnas hea staatuse saavutamiseks ja hoidmiseks oluline konservatiivus raha teenimisel. Palju olulisem, see kui palju sa annad kogukonda tagasi. Seda saab teha enda koodi jagades, aidates tarkvara testida, hooldades infrastruktuuri ning häkkerikultuuri positiivselt levitamine. 

Häkkerite maine on tänapäeval tänu meedias kajastatule paraku pigem negatiivne, kui positiivne, hoolimata sellest, et tänu häkkeritele on kogu tehnoloogiamaailm seal, kus see on. Selleks, et kuuluda häkkerite kogukonda, ei piisa sellest, et oled andekas arendaja vaid tuleb arendada vajalikke andeid ja oskusi nii tarkvara ja ema- ja inglise keeles kui ka sotsiaalselt. Häkkereid on läbi aegade samastatud nohikutega. Neile omane keskendumisvõime ja  intelligents on tõesti häkkeritele väga sobivad omadused. Tänapäeval ei oma õnneks nohikuks olemine niivõrd negatiivset mainet ja häkkerid pole ilmtingimata eluvõõrad. 

Kui on soovi saada häkkeriks, tuleb esmalt endale selgeks teha moraalsed põhitõed, mis on selle kogukonna algtõdeteks ning seejärel on palju erinevaid oskusi ja teadmisi, mida omandada, et kuuluda sellesse suursugusesse häkkeritte kogukonda.

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber