Arvutid ja paragrahvid II: litsentsid ja autoriõigus

 Sellenädalases teemas analüüsin mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut. 

Mis on copyleft?

Copyleft on copyrighti kasutamine, millegi levitamise ja muutmise lubamiseks. Tavaliselt tehakse seda litsentsi abil ja kasutatakse kunstis, muusikas, dokumentidel ja tarkvaral. Kui copyright automaatselt keelab töö levitamise ja muutmise, siis copyleft litsents kindlustab kõigile koopia saajatele samasuguse õiguse seda levitada ja muuta. Esimene ja kõige levinum copyleft litsents on GNU GPL. Mitte-seaduslikus mõttes on copyleft copyright-i vastand. 

Copyleft-i litsentsid annavad kasutajale järgmised õigused:

  1. vabadus õppida ja kasutada seda töös,
  2. vabadus kopeerida ja jagada tööd teistega,
  3. vabadus tööd muuta,
  4. vabadus levitada muudetuid töid.

(https://viki.pingviin.org/Copyleft)


Toon välja mõned Copyleft-i litsentsid:

  • Väha tugev copyleft: AGPL ehk Affero General Public License. Tegemist on kõige piiravama litsentsitüübiga, kus terve lähtekood peab olema kättesaadav kõigile, isegi siis, kui seda ainult jagatakse või ainult kasutatakse. Näited: EdX, Oracle NoSQL Database.
  • Tugev copyleft: GNU GPL ehk GNU Üldine Avalik Litsents. GNU GPL eesmärk on kasutajale anda õigused kopeerida, muuta ja levitada programme. Samuti tagada, et kõigi tuletatud programmide uued omanikud  saavad samad õigused. Ehk kui arendaja kasutuses on GPL litsentsiga kood, mida ta muudab, siis tuleb see anda kasutusse ka teistele ning teised arendajad saavad loodud koodi kasutada enda tegemistes tasuta. Näited: Wordpress, Linux.
  • Nõrk copyleft: Mozilla Public Licence. Loodud koodi ei pea viima sama litsentsi alla. Litsents seab küll piirangud loodud programmile, kuid mitte teistele programmidele, mis antud tarkvara kasutab. Näited: Mozilla Firefox, VLC Media Player.
  • Puuduv copyleft: Apache. Loodud koodi võib kasutada ärilistel eesmärkidel. Apachel on ka tingimus, kus tuleb teavitada, et tarkvaras on lähtekoodi kasutatud. Näited: Apache HTTP Server

(http://paikuse.weebly.com/tabelarvutus.html)


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber