Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

 

IT-turvarisk: manipulatsioon


Manipulatsioon ehk social engineering, on võte, mida rakendatakse erinevaid kanaleid kasutades. Pahalased võivad rünnata ohvrit meili, telefonikõne, sõnumite ja pop-up teavituste läbi. Manipuleerides kogutakse isikute ja ettevõtete kohta salajast infot, mida hiljem kasutada edasi müümiseks, rohkema info või raha välja petmiseks. 

Olulisemad tehnoloogilised lahendused selle vastu on korralikud autentimissüsteemid ning head rämpsposti filtrid. Inimene peaks olema ettevaatlik, kus tema info sisestada palutakse. Enne salajase info välja andmist või mõne muu riskantse toimingu tegemist tuleks mõnda muud kanalit kasutades saada kinnitust, et soov tuleb õigelt inimeselt. Rämpsposti filtrid on erinevates email-keskondades erinevad. Küll aga näiteks Gmailil on päris hea rämpsposti filtreerimise võimekus, mis enamasti phishingu-laadseid kirju postkasti ei edasta. 

Tänapäeval on paljudes ettevõtetes tavaline küber-turve teemalised koolitused. Neis saadavad teadmised on loomulikult eraelusse üle kantavad. Aeg-ajalt korraldatakse ka erinevate avaliku sektori asutuste poolt teavituskampaaniaid küber-turvalisuse teemadel. Lisaks, kuna mitmeid panku kasutakase phishing-pettustes, siis need ettevõtted isegi hoiatavad oma kasutajaid võimalike riskide eest. 

Selleks, et mitte sattuda manipulatsiooni ohvriks, tasub üldiste reeglitena inimesel alati meeles pidada kolme soovitust. Esiteks, kui midagi on liiga hea, et olla tõsi (näiteks 500 000€ pärimine Nigeeria printsilt), siis pea alati see polegi tõsi. Teiseks, kui sa oled alati teinud midagi (näiteks, internetipanka sisse logimine) ühte moodi, siis ole valvas, kui mingis kirjas antakse sulle teistsuguseid juhendeid. Kolmandaks, ära jaga enda kohta liiga palju infot internetis - igasugust avalikult üleval olevat infot kasutavad pahategijad esimesena ära. 





Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber