Teema 4: Info- ja võrguühiskond

 4. nädala teemaks valisin lugemiseks Pekka Himaneni 2004. aasta raporti Soome Parlamendile. 

Pekka Himanen on soome filosoof, kes õppis Helsingi ülikoolis filosoofiat ja informaatikat. 



2004. aastal kirjutas Pekka Himanen raporti Soome parlamendile, kus ta käsitles globaalse infoühiskonna arengusuundi ja võimalusi, mis tulevikus võivad muutuda. 

Himanen kirjutas, et ühiskond peab olema loominguline ja olema avatud innovatsiooniks. Selle käigus hakatakse protsesse senisest teistmoodi tegema ja tänu sellele toimub areng. Himanen-i arust käivad heaoluühiskonna areng ja infoühiskonna areng käsikäes. 


Pekka Himanen toob välja 10 peamist trendi informatsiooniühiskonna globaalses arengus, millest mõnest räägin lähemalt:

1) riigid võistlevad üksteisega vähendades maksumäärasid. Tänapäeval otsitakse arendajaid igalt poolt maailmast ja seal kus on soodsam maksupoliitika, seal on kergem ka värbajatel arendajaid palgata. 

2) tööjõu globaliseerumine. Tänu e-riigile saavad välismaa ettevõtted lihtsamini Eestis endale firma registreerida. Eestlased ise saavad vabalt välismaale tööle minna ja välismaa spetsialistidele pakutakse häid võimalusi Eestisse tööle tulemiseks. 

3) rahvastiku vananemine ja heaoluühiskonna tagamine - tõesti, rahvastiku vananemine on tõusvas trendis. Heaoluühiskonna tagamiseks on vajalik kõrge tööhõive, et heaoluühiskonda rahastada. Rahvastiku vananemise korral on keeruline rahastada heaoluühiskonna arengut ja selleks tuleb riikidel innovatsiooni kaudu läheneda protsessidele teisiti, kui seda tehti ennist. 

4) biotööstused - populaarsust koguvad biokütused, biotoidud. Kõik selle heaks, et oleks võimalik rahvale rohkem toitu toota, kuna rahvastiku kasv on suuresti tõusev. 

Vanasti oli normaalne või lausa tava teha rutiinset tööd mitukümmend aastat järjest. Infoühiskonnas peetakse isiku loomingulisust oluliseks. Tänapäeval ei püsita ühel töökohal pikka aega vaid otsitakse uusi võimalusi ja väljakutseid pidevalt. Tööd tuleb teha kirega, mitte vastumeelselt. Kui töötajal on kirg oma töö vastu, siis ta suudab tööülesandeid produktiivsemalt täita. Tänu rahulolevatele töötajatele suureneb ka ettevõtete kasum. Mida rohkem rahuolevaid töötajaid, seda suurem tööhõive ning kõik see annab aluse heaoluühiskonna rahastamiseks. Töötajate produktiivsust tuleb aidata tõsta läbi innovatsiooni, kus ettevõtted võtavad kasutusele protsesside automatiseerimist, tarkvarade kasutuselevõtt, mis hõlbustab töötamist. 




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber