Kuidas Facebook on mõjutanud inimestevahelist suhtlust

 Tänapäeval loodetavasti kõik teavad, mis on Facebook. Facebook koos Messenger-ga on suurim sotsiaalmeedia platvorm, kus inimesed saavad üksteisega suhelda. Kui enam ei pea näost-näkku inimestega suhtlema, siis mis mõju see inimestele avaldab? Mis on need head ja halvad kasud, mida Facebook annab?

Head küljed

Üks eelis on, et me saame inimestega palju efektiivsemalt suhelda. Saame anda mõttevälgatused kiirelt inimestele edasi ja näeme, kuidas sõnumile koheselt reageeritakse. 

Kuid samas,  inimesed, kes suhtlesid avameelselt Facebook-i vahendusel, kas nad suudavad seda teha ka näost-näkku. Näost-näkku suhtlemisel võib tekkida häireid, et ei osata kusagilt juttu alustada, ärevushäired jne.  

Facebook-i vahendusel on võimalik pidada kaugsuhteid ja aitab säilitada sõprust inimeste vahel, kes on kaugemale kolinud. Enda tutvusringkonnas olen tähele pannud, et vanematele inimestele, kes elavad üksi või kaugel sugulastest, ostetakse arvuti, et nad saaksid olla suhtluses noortega. Läbi selle väheneb vanuritel üksinduse tunne. 

Väga lihtne on küsida nõu kiirelt paljudelt sõpradelt/tuttavatelt ja teha antud info baasil otsus. 


Halvad küljed

Halvaks muutub Facebook-i kasutamine siis, kui inimesed satuvad selle kasutamisest sõltuvusse ning kulutavad suure hulga päevast Facebook-is olemise peale. See võib väga kergelt juhtuda lastega. Facebook isoleerib inimesed reaalsusest ja võib tekitada tunde, et nad ei peakski inimesega näost-näkku kohtuma. 

See on suurepärane, et iga kell on võimalik jagada uut infot teistega, kuid see võib tekitada seda, et õhtul kodus polegi vanematega midagi rääkida või sõpradega kokkusaades puuduvad vestlusteemad. Inimesed muutuvad anti sotsiaalseks. 

Facebook võib tekitada ka tunde, et teised inimesed elavad paremat elu ning see tekitab inimestes ärevushäireid. 

Samuti on väga lihtne teistest inimestest halvasti taga rääkida ja see info levib kiirelt sotsiaalmeedias. Inimestel kaob ära tunne, et nad räägivad reaalse inimesega teisel pool. 


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber