Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

 Tulin nädalavahetuseks maale ja mõtlesin minna keldrisse vaatama, mida huvitavat ma leian enne 1991. aastat kasutusel olnud asjadest. Kõigepealt leidsin suure kogumiku vinüülplaate ja vinüülimängija. Tuleb välja, et ma olevat väiksena vinüülimängija pea ära lõhkunud ja siiamaani pole keegi plaate kuulanud. Leidsin ka flopidiske, mida ma isegi mäletan, et olen kasutanud koolitööde jaoks algklassides. Imelik on mõelda, et kunagi näitasid koolis PowerPointi esitlust flopi diski pealt, siis vahepealsel ajal mälupulgalt ja nüüd Google Drive konto pealt. Enam ei peagi füüsilist eset kaasas kandma. Terve riiulitäis kassette ja kassetimängija, nüüdseks juba unustatud VHS kassetid ja mängija ning samuti CD ja DVD plaadid ja -mängija. Keldris tekkis tõeline nostalgiatunne ja mõeldud kuidas lühikese aja jooksul on tehnika muutunud ja arenenud. 













Kirjutan veidike ka Email-st, mida tänini kasutatakse.

Vanasti oli kommunikatsioon kaugel asuva inimesega probleem. Kirjateel suhtlus võttis aega päevi ja oluliste tööde tegemine venis. Email-i tulekuga lahenes probleem koheselt. Enam polnud vaja oodata päevi ega kuid, et info kätte saada. Email-de saatmine toimus hetkega. 


E-posti leiutamine hõlbustas meie kõigi suhtlemist meist kaugel olevate inimestega. Samuti sai see ettevõtete jaoks oluliseks teabevahetuseks tohutu hulga töötajatega ühe klõpsuga andmete ja teabe vahetamiseks. Samuti pakub see erinevat tüüpi failide lisamist manusena, olgu see siis pilt, heli või pdf. 


Ray Tomlinson- i peetakse Email-i loojaks, kuid kirjandusest leiab, et enne teda juba tegeleti email-i arendusega. Ray Tomlinson oli pärit Ameerikast, kes 1971. aastal proovis esmakordselt arendada emaili süsteemi ARPANET-i peal. 



Flopidisk on tänaseks kadunud ja asendunud uutemate tehnoloogiatega.

Andmete hoiustamine ja backup-de tegemine on aja jooksul arenenud. Tekib vajadus suurema andmemahu ja andmete hoiustamisega seotud seadmete järele. 

Aastal 1969 tutvustati esmakordselt floppiketast. Tegemist oli 8-tollise kettaga, mis mahutas 80kB andmeid. 4 aastat hiljem mahutas sama suur flopidisk juba 256kB andmeid ja võimaldas andmeid üle kirjutada. Sellest ajast saadik on arendatud väiksemaid floppi kettaid järjest suureneva andmemahu võimalusega. 1990.ndate lõpus oli võimalik juba 3-tollisele floppikettale salvestada 250 MB andmeid. Flopiketast peetakse revolutsiooniliseks sellepärast, et temaga sai andmeid ühest arvutist teise tõsta. Flopiketaste odava hinna tõttu said nad väga populaarseks ja backup-de tegemine muutus lihtsamaks. 







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Arvutid ja paragrahvid I: tants intellektuaalomandi ümber